Piekarnik to nie tylko obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Jest także inspiracją do bycia „fit”, gdyż z jego pomocą przygotujemy pełnowartościowe i jednocześnie lekkie posiłki, które sprawią, że godziny spędzone na siłowni nie pójdą na marne. Aby jednak piekarnik dobrze spełniał swoje zadanie, powinien być dobrze dobrany do naszych potrzeb. Jaki model kupić?
Elektryczny czy parowy?
Piekarnik elektryczny to najczęściej spotykany w gospodarstwach domowych rodzaj sprzętu. Możemy tu wyróżnić model standardowy o takiej samej szerokości, głębokości i wysokości (60 cm). Jest łatwy w obsłudze i pozwala na przygotowanie różnorodnych potraw, dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem. Na rynku dostępne są również piekarniki kompaktowe o nieco mniejszych wymiarach. Ciekawostką jest fakt, że ten model to swoiste połączenie piekarnika i kuchenki mikrofalowej, co pozwala zaoszczędzić miejsce i czas.
Piekarnik parowy dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na przygotowywanie posiłków na parze. Posiada nieco mniejszy zakres temperatur, niż piekarnik elektryczny, ale nie wpływa to na jego wydajność. Warto wspomnieć, że z jego pomocą możemy piec kilka potraw jednocześnie, umieszczając je na różnych poziomach piekarnika. Od niedawna w sklepach dostępny jest także piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Dzięki zastosowaniu termoobiegu i funkcji grillowania można połączyć pieczenie z gotowaniem na parze.
Indywidualne potrzeby
Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę na nasze potrzeby i przyzwyczajenia kulinarne. Zastanówmy się, do czego najczęściej będzie nam służył – czy preferujemy pieczenie w nim ciast, czy może jednak grillowanie potraw? Na tej podstawie możemy wybrać rodzaj i ilość grzałek, a także sprawdzić oferowane przez producenta programy pieczenia.
Przydatne funkcje
Piekarniki dostępne w sklepach dysponują coraz większą ilością potencjalnie przydatnych funkcji. Warto zapoznać się wcześniej z ich listą, aby móc wybrać model, który idealnie spełni nasze oczekiwania. Oto kilka przykładów:
– Szybkie nagrzewanie piekarnika. Po osiągnięciu wymaganej temperatury piekarnik sam przełącza się na tryb oszczędnego grzania.
– Podwójna komora. Dzięki niej możemy jednocześnie przyrządzać dwie różne potrawy nawet w zupełnie innych temperaturach.
– Termosonda – kontroluje temperaturę nie wewnątrz piekarnika, ale wprost w potrawie.
– Samooczyszczanie: pirolityczne (spalanie zanieczyszczeń w temperaturze 500°C) oraz katalityczne (działa na podobnej zasadzie, ale z wykorzystaniem wkładów katalitycznych).
– Funkcja chłodnych drzwiczek – przyda się w domu, gdzie przebywają dzieci.
– Blokada włączenia – piekarnik uruchamia się dopiero po naciśnięciu serii przycisków.
Wybór piekarników w sklepach jest ogromny, a co za tym idzie, również ceny mogą wahać się od 1.500 zł do 3.000zł. W przypadku braku wystarczającej kwoty na zakup takiego sprzętu, pomocna może okazać się pożyczka przez internet.
Warto więc przed decyzją prześledzić ich funkcje, aby wybrać model w stu procentach odpowiadający naszym potrzebom. Piekarnik bowiem powinien być nie tylko ozdobą kuchni, ale przede wszystkim dużym ułatwieniem w codziennym przygotowywaniu posiłków.