W każdym gospodarstwie domowym niezbędne są garnki. Potrzebne są do codziennego gotowania smakowitych potraw. Doskonałe garnki to jakość, która przetrwa kilka lat. Garnków w sprzedaży jest sporo: aluminiowe, metalowe, sprzedawane pojedynczo lub w kompletach. Mogą być gładkie, jednobarwne, lub we wzory, jak za czasów naszych babek. Klienci mogą wybierać i kupować garnki polskie, zagraniczne, marmurowe, do kuchenek indukcyjnych lub gazowych. Bez garnków nie można ugotować obiadu i przygotować smacznych dań.
Jakie garnki kupić?
W sprzedaży są garnki z powłoką teflonową, marmurową czy tytanową. Klienci czasami czują się zagubieni i kompletnie nie wiedzą jaki produkt wybrać. Nic dziwnego – bogactwo wzorów, kolorów i materiałów jest duże. Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej, ponieważ są wytrzymałe i odporne na jakiekolwiek urazy mechaniczne, nie korodują, łatwo można je umyć. Kupić można małe garnki do mleka, większe do gotowania na parze, itp. Najlepsze są garnki z potrójnym dnem, ponieważ w nich nie przypalają się potrawy, a poza tym takie garnki dobrze trzymają temperaturę. Jednak mają one jedną wadę – nie są dobre dla osób uczulonych na nikiel.
Popularne są także garnki aluminiowe – nagrzewają się szybko i są tanie, ale są szkodliwe dla zdrowia. Najlepsze są garnki z aluminium utlenionego, ponieważ nie uwalniają aluminium do potraw i gotowane w nich jedzenie nie przywiera do dna garnka. Garnki miedziane są dobre, ponieważ szybko się w nich gotuje, a ich wnętrze ma ceramiczną lub aluminiową powłokę. Poza tym ładnie prezentują się w kuchni. Ich wadą jest dość wysoka cena.
Nowoczesne garnki szklane
Garnki ze szkła są nowoczesne, dobre dla alergików, nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Szkło jest dobre, ponieważ potrawy w nim gotowane nie nabierają szkodliwych substancji i zachowują naturalny smak oraz zapach. Szkło żaroodporne nadaje się do gotowania w nich na gazie, na kuchenkach elektrycznych, można też takie naczynia wkładać do mikrofalówki. Takie naczynia szybko się nagrzewają, ale nie trzymają szybko ciepła.
Żeliwne i mocne garnki
Żeliwne garnki są mocne. Gotuje się w nich bez użycia tłuszczu. Szybko stają się gorące i zachowują ciepło przez dłuższy czas. Garnki i patelnie żeliwne są dobre. Do potraw kwaśnych może przedostawać się żelazo i jedzenie nabierze metalicznego smaku, jednak nie jest to szkodliwe dla zdrowia.
Garnki z powłoką teflonową są dobre, ale gdy powłoka się zarysuje to szkodliwe składniki przedostaną się do posiłków. Takie garnki należy wyrzucić. Najlepsze są garnki z powłoką tytanową, trudną do zarysowania.
Podsumowując, przy zakupie garnków nie należy zdawać się na przypadek, lecz starannie przemyśleć zakup.